top of page

Sarma – kulinářský poklad

Aktualizováno: 15. 4.

Sarma je více než jen jídlo – je to kulinářský poklad, obzvlášť oblíbený v kuchyních východní Evropy, zejména na Balkáně.


Historie Sarmy


Historie sarmy je bohatá a fascinující, sahá až do Osmanské říše. Během svého putování napříč různými regiony přejímala místní chutě a ingredience, což vedlo k mnoha různým úpravám. Například, zatímco balkánská verze často kombinuje mleté hovězí a vepřové maso s rýží, blízkovýchodní varianty mohou obsahovat kořeněné jehněčí maso a různé druhy rýže. Tento vývoj dokazuje, jak je sarma adaptabilní , díky čemuž je v každé kultuře jedinečná.


V lidovém vyprávění se říká, že příchod zimy je poznat tehdy, když plněné papriky nahradí sarma. Sarma je tradiční zimní jídlo, které chutná nejlépe druhý nebo třetí den, kdy se všechny chutě krásně prolnou.  Měla by být tučnější, protože právě tuk dodává pokrmu výraznější chuť a bohatší texturu. Kromě toho nám v zimních měsících pomáhá posílit zdraví. Tradičně se připravuje z tučnějšího hovězího nebo vepřového masa. Mezi jednotlivé vrstvy sarmy se často přidávají kousky sušeného masa, jako je sušené hovězí nebo vepřová sušená žebra, což jí dodává bohatší a intenzivnější chuť.


Recept na tradiční balkánskou Sarmu


Ingredience, které budete potřebovat:


  • 500g mletého hovězího, vepřového nebo kombinaci obou mas

  • 2 velké cibule

  • 100g kulatozrné rýže

  • 100g sušeného hovězího masa nebo sušených vepřových žeber

  • 1 hlávka kysaného zelí (cca 2kg)

  • Sůl,pepř,vegeta.

  • 1dcl perlivé vody


Omáčka:

  • 6 lžic oleje

  • 4 lžíce hladké mouky

  • 2 lžíce mleté papriky

  • 140g rajčat v konzervě

  • 1 hlávka kysaného zelí (cca 2kg)

  • Sůl,pepř,vegeta.

  • cca 2 litry vody



Výroba Sarmy krok za krokem


Krok I: Příprava zelí


Kysané zelí důkladně propláchneme studenou vodou a  odstraníme kořen z listů. Pokud jsou listy příliš velké, můžete je rozdělit na menší díly – já mám radši malé sarmičky, takže každý list rozdělím na několik menších částí, což usnadní jejich balení a zajišťuje, že každá sarmička bude hezky kompaktní.



Krok 2: Příprava náplně


V míse smícháme mleté hovězí, vepřové nebo kombinované maso, rýži, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vegetu. Přilijeme 1 dcl perlivé vody, směs důkladně promícháme a necháme 10 minut odstát, aby se všechny chutě propojily.


Krok 3: Zabalení Sarmy


Na každý list zelí naneseme tolik masové směsi, aby pokryla přibližně polovinu listu. Poté list zabalíme do pevného ruličky a rohy složíme dovnitř, aby se při vaření nerozbalily.


Krok 4: Vaření


Sarmu naskládáme do hlubšího hrnce, přičemž ji vrstvíme na sebe.Pro větší chuť vložte mezi vrstvy kousky sušeného masa nebo žeber. Na vrch poklademe talíř, aby se během vaření neotáčela a zůstala kompaktní.


Krok 5: Příprava omáčky


V samostatném hrnci rozehřejeme olej a na něm opražíme mouku dozlatova. Přidáme mletou papriku a krátce ji osmahneme, aby uvolnila svou vůni. Následně zalijeme 2 litry vody, přidáme rajčata z konzervy a koření, osolíme a opepříme. Omáčku přelijeme přes sarmu v hrnci.


Krok 6: Dušení


Hrnec zakryjeme a dusíme na nízkém plameni přibližně 1,5 hodiny, dokud sarmičky nezměknou a chutě se krásně prolnou.


Krok 7: Podávání


Sarmu podáváme buď s bramborovou kaší, nebo s chlebem. Někteří si ji také rádi dopřejí s lžící zakysané smetany, která jí dodá jemnou a krémovou chuť.


Close-up view of Sarma rolls in a pot

Nakupte ingredience, pozvěte rodinu a vytvořte vlastní verzi tohoto oblíbeného pokrmu. S každým soustem oceníte bohatou kulinářskou historii Sarmy. Užijte si vaření!


Eye-level view of a beautifully plated Sarma dish
Sarmu můžete doplnit o kysanou smetanu.


 
 
 

Comments


bottom of page