top of page

Cicvara - balkánská máslová dobrota

Aktualizováno: 15. 4.

Cicvara je jídlo, které sice obsahuje více kalorií, ale dokonale zasytí, a pokud ji máte k snídani, vydržíte s ní klidně celý den. K přípravě cicvary používáme kukuřičnou mouku, která je přirozeně bez lepku a má mnoho zdravotních výhod.


Obsahuje antioxidanty, podporuje trávení a dobré fungování střev. Je bohatá na vlákninu a vitamíny, zejména skupinu B (B1, B3, B5), a také malé množství minerálů a bílkovin. K cicvaře si můžete přidat cokoliv, co máte z mléčných výrobků – můžete tak snadno využít to, co máte v lednici. Ať už je to máslo, tvrdé sýry nebo tvaroh. Můj oblíbený recept je s balkánským sýrem a kajmakem, ale skvěle chutná i s máslem a tvarohem, nebo lehčí verzí mozzarelly.



Ingredience



  • 2 dcl mléka


  • 2 dcl vody


  • 100 g kajmaku


  • 100 g tvrdého sýra


  • 7 lžic kukuřičné mouky


  • sůl dle chuti



Příprava


Začněte tím, že smícháte mléko a vodu a zahřejte je na mírném ohni. Jakmile směs začne vřít, pomalu přidávejte kukuřičnou mouku. Míchejte, jako byste připravovali pudink – hladce a jemně.  Poté přidejte sýr, promíchejte a nechte, aby se vše spojilo do lahodné hmoty. Po 5 minutách přidejte kajmak. Nezapomeňte na trochu soli podle chuti.



Tip na servírování


Pokud chcete ještě bohatší verzi, přidejte strouhaný sýr, volské oko nebo jogurt. 

K tomu navíc osvěžující salát z čerstvé zeleniny s cibulí – skvělý kontrast k téhle krémové pochoutce! Co myslíte? Voní Vám jako pravý Balkán?




Close-up view of grilled cevapi served with flatbread and onions
Cicvara se připravuje hlavně v Srbsku, Bosně a Černé Hoře.


 
 
 

Comments


bottom of page