Cicvara - balkánská máslová dobrota
- Michala Homolova
- 27. 2.
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 15. 4.
Cicvara je jídlo, které sice obsahuje více kalorií, ale dokonale zasytí, a pokud ji máte k snídani, vydržíte s ní klidně celý den. K přípravě cicvary používáme kukuřičnou mouku, která je přirozeně bez lepku a má mnoho zdravotních výhod.
Obsahuje antioxidanty, podporuje trávení a dobré fungování střev. Je bohatá na vlákninu a vitamíny, zejména skupinu B (B1, B3, B5), a také malé množství minerálů a bílkovin. K cicvaře si můžete přidat cokoliv, co máte z mléčných výrobků – můžete tak snadno využít to, co máte v lednici. Ať už je to máslo, tvrdé sýry nebo tvaroh. Můj oblíbený recept je s balkánským sýrem a kajmakem, ale skvěle chutná i s máslem a tvarohem, nebo lehčí verzí mozzarelly.
Ingredience
2 dcl mléka
2 dcl vody
100 g kajmaku
100 g tvrdého sýra
7 lžic kukuřičné mouky
sůl dle chuti
Příprava
Začněte tím, že smícháte mléko a vodu a zahřejte je na mírném ohni. Jakmile směs začne vřít, pomalu přidávejte kukuřičnou mouku. Míchejte, jako byste připravovali pudink – hladce a jemně. Poté přidejte sýr, promíchejte a nechte, aby se vše spojilo do lahodné hmoty. Po 5 minutách přidejte kajmak. Nezapomeňte na trochu soli podle chuti.
Tip na servírování
Pokud chcete ještě bohatší verzi, přidejte strouhaný sýr, volské oko nebo jogurt.
K tomu navíc osvěžující salát z čerstvé zeleniny s cibulí – skvělý kontrast k téhle krémové pochoutce! Co myslíte? Voní Vám jako pravý Balkán?

Comments