top of page

Tradiční burek

Aktualizováno: 15. 4.

Burek, oblíbené pečivo s hlubokými kořeny v různých kulturách, se stal základem mnoha domácností na Balkáně i mimo něj. Toto slané potěšení má mnoho podob, plní se vším možným, od mletého masa po zeleninu nebo sýr. Cesta k vytvoření dokonalého burku vybízí jak začínající kuchaře, tak zkušené šéfkuchaře k prozkoumání jejich kulinářské kreativity.


Něco z historie


Tento pokrm vznikl během Osmanské říše na území dnešního Turecka a postupně se dostal do Evropy a celého Balkánu. V Bosně a Hercegovině je tradičně stočený do tvaru šneka – a to buď malého, nebo většího, záleží na apetitu!




Základní ingredience pro burek se špenátem a sýrem



  • Těsto: Jufka


  • Náplň: 3 vejce, 300 g trvanického sýra, 250 g špenátu, prášek do pečiva


  • Koření: sůl, pepř .


  • Zálivka: 100 ml másla, 2 dl mléka



Příprava



  1. Vejce rozšleháme metličkou, přidáme trávnický sýr, trochu prášku do pečiva a na tenké plátky nakrájený čerstvý špenát.


  2. Sýr je dostatečně slaný, takže sůl není potřeba.

    Jufku rozbalíme a na každý plát dáme 2 lžíce náplně, kterou rovnoměrně rozetřeme. Plátky s náplní srolujeme do tvaru šneka a skládáme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Poté je potřeme nejlépe rozpuštěným máslem.


  3. Pečeme při 240 °C, dokud burek nezezlátne. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 10–15 minut. Mezitím ohřejeme mléko se zbytkem másla a hotový, horký burek jím polijeme. Na závěr ho ještě na minutku vrátíme do trouby.

    Pokud chceme, můžeme burek ještě teplý potřít kajmakem nebo zakysanou smetanou. Nejlépe chutná s tekutým jogurtem.



Close-up view of freshly baked golden-brown burek on a white plate
Chutný a křupkavý burek, tradiční balkánské jídlo.

Tipy


  • Pokud místo špenátu použijeme dvě malé cukety nakrájené na drobné kostičky, získáme burek s cuketou (tikvapitu). Bez přidané zeleniny bude burek pouze se sýrem (syrnica).


  • Nejchutnější burek "pita" je pečený pod sačem nebo pod pekou – tedy pod kovovým poklopem, kdy se žár rozkládá shora i ze stran, přičemž oheň z dříví hoří kolem pekáče. Pokud se někdy ocitnete v Bosně, doporučujeme počkat, až se pita dopeče. Potom si vezměte kousek od každé a hned poznáte, která vám chutná nejvíc!



    Burek s masem


  • Těsto: JUFKA


  • Náplň: 400 g mletého hovězího masa


  • Koření: sůl, pepř


  • 2 kusy cibule


  • 3 dl mléka


  • 1dl oleje


  • 50 g másla



    Příprava



    1. Smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, pepř a sůl. Přidejte 1dcl mléka a dobře promíchejte


    2. Na každou vrstvu těsta naneste směs rozpuštěného másla a oleje. Na každou třetí vrstvu těsta naneste náplň. Celkem máme 12-14 vrstev těsta


    3. Mleté maso rozdělte na 3 části, aby každá část pokryla jednu náplň.


    4. Jakmile všechny vrstvy poskládáme, potřeme celý burek směsí rozpuštěného másla a oleje a dáme péct.


    5. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C v horkovzdušné funkci. Jakmile burek zhnědne, teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme ještě 20 minut.


    6. Připravíme zálivku smícháním 1 dcl vody a 1 dcl mléka. Necháme ji krátce povařit.


    7. Po upečení burek polijeme připravenou zálivkou a necháme ji v troubě vsáknout.


    8. K bureku doporučuji pít tekutý jogurt, který pomáhá tělu rychleji a lépe strávit jídlo.



Burek není obyčejný pokrm – je to zážitek! Tento tradiční balkánský pokrm spojuje rodiny a přátelé u stolu, ať už při oslavách, nebo jen tak na společné chvilce. Každý kousek bureku má svůj příběh – od tajemství regionálních receptů, které se předávají z generace na generaci, až po ty neodolatelné momenty, kdy se burek servíruje přímo z pekáče, a vy si s rodinou nebo přáteli soutěžíte, kdo si vezme chrupavější porci. Ať už preferujete burek se sýrem, masem nebo špenátem, jeho univerzálnost a chutě vás nikdy neomrzí.


Tak co, máte chuť na trochu tradice na talíři?



Eye-level view of a traditional burek served with yogurt
A takto jsme burek servírovali u mě v obchodě. :)

 
 
 

Comentários


bottom of page